Confidence Coaching

Τα διάφορα πρόσωπα της συμβουλής

Οι άνθρωπινες συναναστροφές μπορούν να λάβουν ποικίλες μορφές και ποιότητες και οι ανθρώπινες σχέσεις να βασίσουν την ύπαρξή τους στην κάλυψη διαφόρων αναγκών πέραν της προφανούς, δηλαδή για κοινωνικοποίηση. Μια ισχυρή παράμετρος που συνδέει τους ανθρώπους και τους εμπλέκει σε σχετισμό είναι η διάθεσή μας να μοιραζόμαστε συναισθήματα, να επικοινωνούμε στους άλλους το τι αισθανόμαστε.

Αυτό το ψυχικό μοίρασμα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την τάση αποφόρτισης, εκτόνωσης της εσωτερικής έντασης μέσω της συζήτησης με κάποιον. Εκείνο που κατά βάση αποζητάμε είναι έναν άνθρωπο που θα μάς αφιερώσει χρόνο και προσοχή, ένα πρόσφορο έδαφος να εκθέσουμε ό,τι μας απασχολεί και σε δεύτερο χρόνο να το επιλύσουμε, οπότε και μάς είναι χρήσιμη -αν όχι απαραίτητη- η συμβουλή του άλλου.

Η ανταλλαγή απόψεων, η λήψη και η παροχή συμβουλών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πάρα πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί να δράσει καταλυτικά ή… διασωστικά! Έρχεται την κατάλληλη στιγμή να μεταφέρει την άλλη οπτική, να μεταδώσει εμπειρία και μια απελευθερωτική ώθηση να προσεγγίσει κανείς αποτελεσματικά μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Υπό αυτήν την έννοια, η συμβουλή μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά (ακόμη και λυτρωτικά!), να προσφέρει το διέξοδο εκεί όπου ο εμπλεκόμενος στο πρόβλημα βλέπει έναν απελπιστικό εγκλωβισμό.

Για τους παραπάνω λόγους η αξία της συμβουλής είναι αναγνωρισμένη αλλά πολύ συχνά και υπερτιμημένη. Το να ζητήσω συμβουλή σημαίνει ότι στη δεδομένη στιγμή αισθάνομαι ανήμπορος ή απλώς ανασφαλής να σκεφτώ και να ενεργήσω ικανοποιητικά προς την επίλυση ενός θέματος που με βαραίνει. Μπορεί, ακόμη, να σημαίνει πως κατακλύζομαι από το συναίσθημα, ώστε να επηρεάζεται δυσμενώς η πνευματική μου διαύγεια, η οποία θα οδηγούσε σε μια ανεξάρτητη λήψη απόφασης και κατόπιν δράσης. Δεν είναι κατακριτέο να αποτεινόμαστε σε άλλους, των οποίων τη γνώμη και ευθυκρισία εκτιμάμε, προκειμένου να απαγκιστρωθούμε από ένα αδιέξοδο, να δούμε σφαιρικά μια κατάσταση και να ωθηθούμε σε δράση. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ”ζητιανεύουμε” τη συμβουλή για οτιδήποτε και από οποιονδήποτε, επιβεβαιώνοντας την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση, την έλλειψη αυτοπεποίθησης και την αδυναμία να στηριχτούμε στον εαυτό μας. Υπό αυτήν την έννοια, η εύλογη σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγκη για συμβουλή διαφέρει από την αδυναμία αυθυπαρξίας και αυτοπροσδιορισμού.

Η συμβουλή αποκτά, επίσης, αρνητική χροιά όταν δίνεται χωρίς να έχει ζητηθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος εκμυστηρεύεται το πρόβλημά του σε ένα άλλο πρόσωπο απλά και μόνο για να αποτινάξει το βάρος του, κι εκείνο να σπεύδει να δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις. Προφανώς, καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης και της έκφρασής της, πολύ περισσότερο, δε, όταν έρχεται ως απάντηση στον προβληματισμό ή την αβοηθησία του άλλου με σκοπό να καταπραΰνει και να ξεκλειδώσει. Είναι, όμως, τουλάχιστον κουραστικό και αγενές να ενδύεται κανείς το ρόλο του συμβουλάτορα και ”αυτεπάγγελτα” να επιδίδεται σε καθοδηγητικές διατυπώσεις ειδημοσύνης, που ορίζουν ποιο είναι το καλό, το σωστό και το ταιριαστό για τον άλλο.

Τέλος, η συμβουλή που παρέχεται χωρίς να ζητηθεί λειτουργεί μάλλον αυτο-επιδεικτικά, είναι ένας εύσχημος τρόπος να αισθανθεί κάποιος ανωτερότητα -κι ίσως και ανακούφιση που δε βρίσκεται στη δύσκολη θέση του άλλου. Αποτελεί, ταυτόχρονα, μια συγκαλυμμένη έκφραση υποτίμησης εκείνου που αντιμετωπίζει μια πρόκληση, ένα υπόγειο ακυρωτικό σχόλιο για την αξία του και την ευχέρειά του να λύνει τα προβλήματά του.

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η προθυμία να συμπαρασταθούμε σε έναν άνθρωπου που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα δεν ταυτίζεται με την άμεση παράθεση πιθανών λύσεων, ούτε με την από μέρους μας παροχή συμβουλών που πηγάζουν από την ανυπέρβλητη ”εμπειρογνωμοσύνη” μας. Κι, από την άλλη, σοφό και σκόπιμο είναι να είμαστε προσεκτικοί σε ποιον εκθέτουμε τη ζωή και τους προβληματισμούς μας, σε ποιον επιλέγουμε να απευθύνουμε την αλήθεια μας. Διότι γνώστες του εαυτού μας και των συνθηκών που μας περιβάλλουν στην ολότητά τους είμαστε μόνο εμείς, άρα και οι πιο κατάλληλοι να λάβουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν.

 

You Might Also Like

EnglishGermanGreek