Confidence Coaching

Τα αδύνατα δυνατά αλλά και τα δυνατά δυνατότερα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αυτοεξέλιξή τους συνηθίζουν να εστιάζουν στα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα τους με την πεποίθηση ότι εξαλείφοντας ή απλώς μετριάζοντάς τα θα κατορθώσουν να υπερπηδήσουν πιθανά εμπόδια και δυσκολίες και θα οδηγηθούν αυτόματα στην ευτυχία. Επικεντρώνουν, έτσι, σε πτυχές τις προσωπικότητάς τους που θεωρούν ότι χρειάζονται βελτίωση, γιατί πια δεν επιθυμούν, δεν αντέχουν ή δεν ανέχονται έναν εαυτό που διαθέτει συγκεκριμένα γνωρίσματα, τα οποία θα ήθελαν να μην τούς ανήκουν.

Πράγματι, είναι αξιέπαινη η εμπλοκή σε διαδικασίες ενδυναμωτικές, που εξελίσσουν και ανυψώνουν τον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν μια ευγενή προσπάθεια προσωπικής εργασίας και αυτοβελτίωσης. Και αυτό είναι και το νόημα, εν τέλει, της ανθρώπινης ύπαρξης: η πορεία προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μια τέτοια κατάκτηση φυσικά και είναι εφικτή⋅ οι περισσότεροι στόχοι που είμαστε σε θέση να φανταστούμε και (έλλογα) να θέσουμε είναι από μέρους μας προσβάσιμοι. Αυτή, όμως, η διαδρομή δεν συνεπάγεται την πάλη ενάντια στα ”αρνητικά” μας στοιχεία, τις αγωνιώδεις απόπειρες να υπερβούμε τον αληθινό μας εαυτό, και να μετατραπούμε σε κάτι το οποίο δεν γεννηθήκαμε να είμαστε.

Εκτός από πραγματιστικό θα ήταν και απελευθερωτικό το να αποδεχτεί κανείς ότι η ανθρώπινη υπόσταση είναι ένα υπέροχο μείγμα αδυναμιών και δυνατοτήτων. Υπό αυτό το πρίσμα, η εστίαση στις αδυναμίες κι ο μόχθος να τις ”αποτινάξουμε” θα ισοδυναμούσε με σπατάλη χρόνου κι ενέργειας, εάν, μάλιστα, συνοδευόταν από ταυτόχρονη παραγνώριση των θετικών μας σημείων. Πιο συγκεκριμένα, γίνομαι καλύτερος δεν σημαίνει παύω να έχω αδυναμίες. Φυσικά και οφείλουμε να τις  βελτιώνουμε, να μειώνουμε την έντασή τους και να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια προς την προσωπική ολοκλήρωση. Όμως, εξίσου σημαντική (εάν όχι σπουδαιότερη) είναι η ενασχόληση με τη θετική μας πλευρά.

Εντοπίζοντας τις δυνατές πτυχές του χαρακτήρα μας, φέρνοντάς τις στο προσκήνιο των εσωτερικών μας αναζητήσεων και θέτοντας ως στόχο την ενίσχυσή τους αποκτούμε πρόσβαση στην προσωπική μας εργαλειοθήκη, την οποία θα αξιοποιήσουμε προς την εκπλήρωση σκοπών, ονείρων, επιθυμιών. Η ενασχόληση με τις δυνάμεις και δυνατότητές μας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μια διαδικασία αυτοθαυμασμού· πρόκειται για την καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση αυτών των γνωρισμάτων, με τα οποία μας προίκισε η φύση (και οι εμπειρίες), και που φέρουν το χαρακτήρα του πηγαίου, αναδύονται δηλαδή, άκοπα κι αυθόρμητα.

Αποδεικνύεται πιο λειτουργικό και θετικά ανταποδοτικό το να αντιμετωπίζει κανείς τον εαυτό του ως ένα χρυσωρυχείο, επομένως και την πορεία του προς την αυτοανακάλυψη ως μια ανίχνευση των προτερημάτων-θησαυρών του. Μια τέτοια θεώρηση του εαυτού οδηγεί στην ενίσχυση της αυτοεικόνας και επεκτατικά της αυτοπεποίθησης, στην ψυχική ενδυνάμωση, στην αύξηση του εσωτερικού κινήτρου για την επίτευξη στόχων. Θα μπορούσε ακόμη και άδικη να χαρακτηριστεί η μονομερής προσπάθεια κάλυψης των αδυναμιών και η παράβλεψη των δυνατών σημείων. Διότι οι δυνατότητές μας δεν είναι κάτι που κατοχυρώσαμε, ένα κεφάλαιο που έκλεισε. Καλλιεργώντας και ακονίζοντάς τις μπορούν να απογειώσουν κάθε μας απόδοση, αλλά και να εκτοξεύσουν τη ζωή μας στη σφαίρα των πραγματοποιήσιμων ονείρων.

You Might Also Like

EnglishGermanGreek